Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Διατροφή :μικρά μυστικά για επιτυχία στις εξετάσεις

Η σωστή διατροφή για τους μαθητές
Η χρονική περίοδος των σχολικών εξετάσεων πλησιάζει και τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς αναρωτιούνται με ποιον τρόπο θα επιτύχουν καλύτερη απόδοση.Πέρα ,βέβαια, από τη σωστή προετοιμασία και την οργανωμένη προσπάθεια, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο έχει και  η ισορροπημένη διατροφή, η οποία εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια, βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση και στη λειτουργία της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας .


Συνεπώς, οι γονείς πρέπει να φροντίζουν ώστε οι μαθητές να:

  • Ξεκινούν την ημέρα των εξετάσεων με ένα καλό πρωινό!Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά που τρώνε ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό έχουν καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη, δεν κουράζονται εύκολα και διατηρούν την απόδοσή τους σε υψηλά επίπεδα μέχρι το μεσημέρι.
  • Μην παραλείπουν γεύματα!Για να μπορεί ο οργανισμός να τροφοδοτεί τον εγκέφαλο, οι μαθητές θα πρέπει να τρώνε ένα γεύμα ή σνακ κάθε 3-4 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον,με τον τρόπο αυτόν αποφεύγουμε τα μεγάλα γεύματα, τα οποία συνήθως προκαλούν υπνηλία.
  • Πίνουν αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι μαθητές είναι σημαντικό να θυμούνται ότι τη στιγμή που αισθάνονται το αίσθημα της δίψας έχουν ήδη αφυδατωθεί, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πνευματική λειτουργία.
  • Δίνουν έμφαση στις πηγές ω3 και ω6 λιπαρών οξέων και στις πηγές σιδήρου.
  • Δίνουν προτεραιότητα στα φρούτα για σνακ. Είναι ιδανική επιλογή, καθώς παρέχουν γλυκόζη, αντιοξειδωτικά και νερό, ενώ παράλληλα καλύπτουν ικανοποιητικά την ανάγκη για γλυκό.
  •  Μην ξεχνούν και λίγη...σοκολάτα!Η μαύρη σοκολάτα αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, ουσιών που μας φτιάχνουν τη διάθεση και ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Με μέτρο, όμως!😂
Τέλος, για την περίοδο των εξετάσεων σημαντικές είναι και άλλες συνήθειες στην καθημερινότητα των μαθητών. Η επαρκής ξεκούραση και ο ύπνος καλής ποιότητας από τη μια και η τακτική σωματική δραστηριότητα από την άλλη, φαίνεται να συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση του άγχους και να μεγιστοποιούν την απόδοση των μαθητών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου